Vinterdepresjon og akupunktur

Svinger du med årstidene? Er du en av dem som blir sittende fast i sofaen eller som bare ikke klarer å få opp øynene når høstmørket setter inn i oktober ?

Da er du er ikke alene, og jeg kan forsikre deg om at det ikke er en nymotens greie du kjenner på!  Alle levende vesener på jorda, både planter og dyr påvirkes av årstidenes skiftninger, og sånn har det alltid vært.

Men selv vi – moderne mennesker som lever et beskyttet liv i varme hus, med elektrisk lys og med supermarked på hjørnet påvirkes av disse endringene. 

Harmonisk balanse 

I klassiske tekster om kinesisk medisin beskrives det hvordan endringene gjennom året påvirker oss. De gir råd om hvordan vi kan leve deretter. Målet er å leve i harmonisk balanse både med seg selv og med omgivelsene. Her finner vi detaljerte anbefalinger om livsstil, aktivitet, påkledning, seksualitet, hvilken mat man bør spise og hvilke akupunkturpunkter som bør stimuleres til de ulike årstider. 

Gjennom å følge dette kan vi forberede oss på den kommende årstiden. Vi kan leve i tråd med naturens syklus. Dette er naturlig forebyggende medisin som gir håp om hell, lykke og god helse.

Lyset kommer tilbake i februar

Den kinesiske kalenderen følger sola. Her regnes de mørkeste månedene november, desember og januar som vintermåneder, og vintersolverv er midt på vinteren. 

Når vinteren er ferdig – gratulerer, du overlevde – feires det med knall og smell fra kinaputter kinesisk nyttår i begynnelsen av februar. Da kommer sola så høyt på himmelen at fargene  begynner å dukke opp igjen. Vi kommer ut av av skumringen og vi kan føle et skifte. Det er dette kineserne kaller våren.

Sesongavhengige endringer

Det lett å kjenne når vi går inn i den mørke årstida. Det er en ganske annen stemning rundt oss i november enn i juni. Senhøstes trekker vi inn på sofaen og koser oss inne med bok, peis og te. Mange blir mindre aktive. Man kan merke endringer i apetitten, få søtsug og få lyst på kraftigere mat. Bjørnen og pinnsvinet går i vintersøvn og dvale. Mange mennesker kjenner også, naturlig nok, et økt søvnbehov i vintermørket. Det kan være deilig å late seg og sove lenge. Roen senker seg – for det skjer uansett ikke så mye utendørs nå. Lett å blunde litt til under den gode dyna med god samvittighet.

Vinterdepresjon

Andre opplever imidlertid at stemningsleiet synker veldig dypt og får en kjip kræsjlanding inn i vinteren. En depressiv tilstand kan senke seg som en tåke og apatien blir et faktum. Man kan bli sur, gretten og har det vondt. Man kan bli som limt fast i sofaens dyp, og å skulle bevege seg opp av den kan føles som et uoverkommelig ork.

Lett angst, frustrasjon, søvnforstyrrelser og uro kan være en del av vinterdepresjon.

Overlevelse – til hvilken pris?

Det kan være at vinteren av forskjellige grunner setter en i et slags overlevelses-modus . Vel og bra å overleve, men overlevelse har en kostnad. For det er forskjell på modus for trivsel og modus for overlevelse. 

Akupunktur beveger på energien, og dette kan bidra til bearbeidelse og skape sirkulasjon slik at du kan få tatt neste skritt. Også på et emosjonelt og spirituelt plan. Kommer du inn i modus for trivsel kan du kanskje bedre henge med i de naturlige svingningene mellom lys og mørke og takle utfordringen mellom sammentrekning og ekspansjon bedre. 

Akupunktur ved vinterdepresjon

Jeg ser i mitt daglige virke at  akupunktur  kan være til god hjelp ved så mye. Folk endrer seg litt fra gang til gang – først gjerne litt umerkelig. Så blir det tydeligere etterhvert.

Vi ser kropp og psyke som ett, som en sammenhengende helhet som uttrykker en bakenforliggende energi. 

Akupunkturpunktene har spesifikke funksjoner. Klassiske tekster om kinesisk medisin beskriver spesifikke punkter som på litt forskjellig vis «lifts the spirit”, virker beroligende og oppbyggelig på sjelen. Men punktvalget bygger alltid på en individuell vurdering der og da. Det er det som gjør akupunktur til en helbredelses-kunst.

Ofte føler folk umiddelbart avspenning når nålene er satt, og man blir ofte litt «salig» etterpå. Effekten kan fremstå som litt mystisk. Forskning viser at regelmessig akupunktur gir forhøyede nivåer av endorfin og at det så lenge som et år senere er forhøyede verdier av «kroppens eget morfin»  i blodet. Endorfin kan virke både smertelindrende og kan fungere som en buffer mot tilstander med depresjon og angst. 

Akupunktur kan brukes sammen med legemidler, noen kan trappe ned på bruk av medikamenter som følge av akupunkturbehandling. Dette er særlig gunstig hvis man opplever uønskede bivirkninger. Depresjon skal ikke tas lett på, det skal også følges opp hos lege, og det er viktig at forholdet til fastlegen fungerer godt.

Å bruke dagslyslampe, sørge for inntak av vitamin D, stimulere sansene med natur og/eller kunstopplevelser samt daglige 20 minutters turer i frisk luft kan også anbefales ved vinterdepresjon.

Heller føre var enn etter snar

Det er alltid bedre å forebygge enn å reparere. Plages du med vinterdepresjon så ta kontakt før vintermørket for alvor senker seg i slutten av oktober! Blir du først bevisst at vinteren er tyngre enn den trenger å være er du selvsagt også hjertelig velkommen til å ta kontakt utover høsten og vinteren!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram. Do you need treatment in English? No problem, contact me on mail or phone and we´ll talk!

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen