Vinterhalvåret er en Yin tid hvor vi preges av Yin kvaliteter: mørkere, kaldere, roen senker seg. Vi trekker oss innover i hjemmet vårt og mer inn i oss selv. Nå må vi ta vare på Yang og sørge for å holde varmen. Vi finner frem varmere klær, vinterdyna og pakker oss inn i teppe på sofaen. Det føles godt med innekos, levende lys, en god kopp te og fyr i ovnen. Tiden er inne for å spise varmende mat.
Når du spiser varmende mat øker Yang i kroppen din. Dette fører til mer bevegelse i kroppens Qi – og det varmer og sprer varme. Yang beveger opp og ut, altså det motsatte bevegelsen av den kulda skaper. Yang er også derfor med på å mobilisere det vi kaller for forsvars-energi (wei qi) i kroppen. Denne energien er med på å beskytte oss – blant annet mot sykdom.
Så generelt er vi alle sammen mer preget av Yin i vinterhalvåret enn i sommerhalvåret. Men det kan også være individuelle forskjeller som gjør at du trenger mer Yang. Kanskje har du en ubalanse med for mye Yin og trenger mer Yang? Ved mangel på Yang blir vi slitne, frosne og uselvstendige. Har du derimot for mye Yang – at du er plagsomt varm og overaktiv – da kan du trenge mat som styrker Yin.
Når vi skaper balanse mellom Yin og Yang oppstår komfort, helse og trivsel.
Yang-styrkende varmende mat
Her er mat som i følge Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM) er varmende – som du ser er det mye god høst- og vintermat!
Krydder: anisfrø, basilikum, kanel, tørket ingefær, muskat, nellik, kardemomme, rosmarin, dillfrø, salvie, sar, stjerneanis, timian, karri, chilli, paprika, einerbær
Fisk: ansjos, reker, hummer, kreps, blåskjell, ørret, ål, laks
Kjøtt: får, lam, geit, nyrer, vilt, kylling, kyllinglever, svinelever, kalkun
Bønner: tempeh
Nøtter og frø: valnøtt, kastanje, pistasje
Korn: quinoa, havre, søtris, spelt
Frukt og grønt: Hvitløk, løk, purre, fersken, lychee, daddel, bjørnebær, østerssopp, reishi, gresskar, grønnkål
Meierivarer: smør, chevre, geitemelk, ghee
Drikke: kakao, kaffe, rødvin, sprit, jasmin-te
Les også om: