Lag løvetannpesto av spiselig ugress!
Spiselig ugress – joda, de aller første bladene som titter frem er næringsrike og gode! Du kan lage løvetannpesto (se oppskrift lengre ned) og få i deg gratis, grønne blader på mange andre måter. Planter med spiselige blader er ofte best før de blomster. Slik er det også med spiselige ugress. Kanskje har du kortreist og næringsrik mat tilgjengelig rett utenfor inngangsdøra – i hagen, i bakgården, i en skråning eller i et grøntområde?
Sesongens ferskvare, helt gratis
Hvis du har hage kjenner du til sikkert til skvallerkål, løvetann, brennesle og meldestokk? Men visste du at dette kan spises? Å inkludere grønne blader i maten din etter som de titter frem er en god (og gratis) måte å få i seg sesongens ferskvare. Dette kan brukes på samme måte som du bruker spinat, eller annet grønt – i omelett, smoothier, stuinger, råkost, suppe og som krydder eller te.
Grønne blader er bra for blodet
I følge kinesisk diett-terapi styrker mange av de grønne bladene lever-energien. De bra for å bygge opp blodet som er viktig for leveren. Om vinteren trenger vi kraftigere mat, men om våren og i sommerhalvåret anbefales det å spise lettere og mer plantebasert mat.
Sterk som en løve av løvetann?
Løvetann og brennesle er blodstyrkende mat.
Løvetann-blader har, slik vi ser det innen kinesisk medisin, en spesielt styrkende virkning for leveren og for blodet. I tradisjonell kinesisk medisin har blodet mange viktige funksjoner som påvirker hvordan vi har det med både kropp og psyke.
Er man “blodfattig” kan man gjerne tørke bladene og drikke som løvetann-te hele året. Teen smaker litt søtt og godt. I middelhavslandene selges løvetann-blader i matbutikken. De smaker litt bittert, og kan minne om rukkolasalat – prøv selv!
Løvetannblader og skvallerkål blir kjempegod pesto! Har du en hageflekk som skal lukes kan du slå to fluer i en smekk: både få gratis ingredienser til pesto og fint blomsterbed eller løvetannfri-plen.
Oppskrift løvetannpesto
4 fedd hvitløk
2 dl valnøtter, skåldede mandler eller pistasjnøtter
2 dl løvetannblader, skvaldlerkålblader eller andre grønne, spiselige blader
1-2 dl olivenolje, ekstra virgin
125 g revet parmesan
litt salt
et par dråper sitronsaft
Bland alt i en hurtigmikser eller med stavmikser hvis du har – eller knus det i en morter. Oppbevar på rent og pent glass i kjøleskap. Spis med pasta, ha på skiva, som tilbehør eller dressing.
Mer om hvilke spesifikke matvarer (utover løvetannpesto) som virker styrkende på blodet finner du i denne artikkelen.