Ved sommersolverv nådde Yang sitt høydepunkt i årshjulet. Heretter roer Yang seg og vi går inn i en mykere, mer laid-back tid. Nå vil Yin vokse gradvis og Yang synke frem mot vintersolverv – før det hele snur igjen.
Tid for å nyte sommeren
Geitas måned er den siste av de tre sommermånedene i den kinesiske kalenderen. Sommeren tilhører ild-elementet. Men den siste måneden i hver årstid er alltid knyttet til jord-elementet. Nå surfer vi på sommer-bølgen av all Yang-energien fra de to foregående ild-månedene hestens og slangens måned. Det er fremdeles mye Yang: lys, aktivitet og varme rundt oss og i oss. Men det kjennes på en litt mykere måte nå. Geita tilhører jord-elementet som er rundere i kantene enn ild-elementet. Det blir mulig å puste litt mer ut.
Årstidens siste måned innebærer også forberedelse til den kommende årstiden, høsten. I Geitas måned kan vi plukke bær, spise nypoteter, nykål og fryde oss over hvordan det begynner å modnes i naturen og på åkeren.
Milt-energien finner essensen i maten – og i livet
Geitas måned er Yin jord som tilhører Milt-energien i kroppen. Temaene som tilhører Milten og akupunktur-punktene på Milt-meridianen blir dermed spesielt aktuelle nå.
Milten anses ikke som et viktig organ i vestlig anatomi og fysiologi – her blir den nærmest oppfattet som en litt merkelig blodpølse som inneholder mye hvite blodlegemer. Et organ vi fint kan klare oss uten hvis den sprekker og må opereres bort.
I Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM) blir Milten sett på som et veldig viktig organ som blant annet styrer hvordan vi opptar næringsstoffer, danner blod og lager energi. Den omdanner mageinnholdet til næring og er hovedleverandør for den daglige her-og-nå-energien vår.
Du blir det du spiser: det daglige brød, den daglige næringen, det daglige drivstoffet. Milten arbeider og kverner utrettelig for å bearbeide det du har spist og sørge for at det dannes næring.
Næring av kropp og sjel
Milten handler altså mye om vårt forhold til mat, fordøyelsen generelt og hvordan vi gjør oss nytte av den fysiske næringen vi inntar. Milt-energien trekker ut essensen av maten og danner næring som så kan sirkuleres ut til alle kroppens deler.
I TKM ser vi sammenhengen i funksjon hos materie og ånd, kropp og sjel. OG: det er den samme energien som omdanner mat til verdifull energi som også omgjør inntrykk fra opplevelser og ekstraherer den verdifulle næringen fra våre erfaringer. Resten kan vi gi slipp på og la gå. Slik får sjelen næring, slik kommer vi videre i livet. Slik blir livserfaring omdannet til menneskelig visdom – vårt gull.
Det er i denne fordøyelsen av inntrykk at det kan stoppe opp når nervesystemet blir overveldet av det grusomme. Når det blir stående på stedet hvil i ulike uttrykk for posttraumatisk stress. Jord-elementet, vårt stabile sentrum, har derfor en viktig plass i bearbeidelse av traumer.
Milten – vår Mamma
Milt-energien handler om kontakten med arketypen mor. Milt-energien pakker deg inn i passelig varme klær og sender deg ut i verden med en sunn matpakke. Det er store myke badehåndklær og det står en raus gryte med slowfood i ovnen. Milten er den søte smaken som binder det andre sammen til en spiselig og meningsfull helhet.
Dermed dukker det opp tema om hvordan vi nærer oss selv, vår egenkjærlighet og hvordan vi har omsorg både for oss selv og andre. Ubalanser her kan blant annet vise seg som overvekt, avmagring, eller spiseforstyrrelser.
Ting holdes på plass
Milt-energien holder ting på plass: holder blodet inne i blodårene og organene der de skal være. Energien sendes opp og du blir klar i hodet.
Når du lett får blåmerker, ulike former for prolaps og hjernetåke kan det indikere at Milt-energien kunne ha godt av å styrkes. Slitenhet, løs avføring, søtsug er andre typiske tegn på underskudd av milt-energi.
Mentalt sett handler milten om prosessering av informasjon, eller «å tygge på det» som vi sier. Geita tygger lenge og vel – på både det ene og andre. Milten kan lett gå på en smell rett før eksamen for eksempel. Eller i andre livssituasjoner hvor det blir det blir litt i overkant mye som skal bearbeides, plasseres og holdes orden på.
Diett-terapi
I Tradisjonell Kinesisk Medisin er diett-terapi et eget fagfelt. Her blir ulike matvarer klassifisert etter om de styrker henholdsvis Yin, Yang, Blod og Qi. Om de varmer eller kjøler, og hvilke organ de støtter.
Jeg har laget lister over hvilke matvarer som er spesielt styrkende for Blod, Qi og Yin slik at du kan styrke disse ulike delene av seg selv.
Matskapet blir en form for apotek. Milten vil helst ha det tørt og varmt sies det. Da jobber den best. Derfor anbefaler vi gjerne varm mat eller varmebehandlet mat – den er lettere å fordøye, det blir mindre jobb for milten enn med rå mat.
Diett-terapi handler ikke bare om hva du spiser men også om hvordan og når du spiser. Intermittent fasting er en måte å stelle pent med milt-energien slik at fordøyelsen får sin tiltrengte hvile. Det beste er å ha «spisevinduet» slik at du utnytter tiden mellom 7 og 9 til en solid frokost og ikke spiser etter kl 19.
Sommerferie!
I geitas måned kan sommeren nytes – jeg tar noen ukers ferie og er tilbake igjen i apens måned.
Hvis sommeren skulle bli veldig varm – finner du 8 tips for å ta vare på Yin her.
Online står timebestillingen min alltid til tjeneste. Der finner du oversikt over når jeg er tilbake, har ledige timer og du kan booke tid.
Ønsker deg en riktig god sommer!