Blodstyrkende mat
Her kan du lære mer om blodstyrkende mat og sørge for at du får den næringen du trenger! I Kinesisk medisin oppfatter vi blodet som mer enn den røde væsken i blodårene. Blodet har viktige funksjoner i forhold til å nære hele kroppen. Når blodet er harmonisk og sterkt føler vi oss vitale, fullblods i live, håret blir blankt og fyldig, og huden har glød.
Blodet er særlig viktig del av kvinners fysiologi. Under graviditet stilles det ekstra krav til blodet, og ulike plager gravide opplever kan relateres til «blod svakhet» i Kinesisk Medisin. Herunder finner vi symptomer som svimmelhet, slitenhet og generelt være litt tuslete og blek. Man kan føle seg underernært, og ikke helt i kontakt med seg selv. Denne splittelsen omtales som at «sinnet mister forankringen» fordi Blodet sies å «forankre sinnet». Svakhet i blodet kan også resultere i søvnvansker.
Blodets kvalitet kan fint forbedres gjennom kosten. Særlig klorofyllrike grønne bladgrønnsaker hjelper, spesielt i kombinasjon med korn. Det er også viktig å få i seg nok proteiner.
Generelt: spis variert, «ordentlig mat», gryteretter med kjøtt, grønnsaker av god (gjerne økologisk) kvalitet. Slowfood er bra – gryter som står og koker lenge, eller bakes i ovnen, anses som ekstra næringsrik. Unngå for mye kjappe løsninger med salt, fett, og ferdigmat
Matvarer som er spesielt blodstyrkende:
Korn: bygg, havre, ris, søt ris
Grønnsaker: alfalfa spirer, artisjokk, rødbeter, søtpotet, spinat og andre grønne bladgrønnsaker, kelp (tangsort), shitake sopp, hvetegress, brønnkarse
Frukt: Aprikos, avocado, daddel, fiken, druer, longan, morbær, kirsebær
Bønner: aduki, sort soya, kidney
Nøtter: Sesam, kokosnøtt, hasselnøtt
Fisk: tunfisk, sardiner, blåskjell, østers, blekksprut
Kjøtt: Alt rødt kjøtt, beinmarg, lever, oksehale
Egg
Urter/krydder: persille, brennesle, løvetannblader
Oljer/sauser: amasake, melasse
Drikke: yoghurt (uten sukker)
Kosttilskudd: alger, Dong Quai, pollen, floradix
Forslag til Blodstykende matretter:
Fritatta (omelett med vårløk og spinat)
Eggerøre med persille og/eller knust brennesle
Leverpostei med rødbet eller persille – på brød av bygg og havre
Løvetannpesto
Grønn salat med avocado og kidneybønner
Havregrøt
Snacks av ristede hasselnøtter, fiken og aprikos
Bygotto
Dampede blåskjell
Tunfisksalat med rødløk, kidneybønner, olivenolje og sitronskall
Levergryte
Les også om:
Still meg gjerne spørsmål!
Lurer du på hvilken kost som er best for deg ut fra kinesisk medisin? Eller har du andre spørsmål om akupunktur og om det kan være noe for deg så ta kontakt! Jeg har lang erfaring og kan gi mer spesifikk informasjon om min erfaring med effekten av akupunktur i forbindelse med ulike tilstander. Velkommen til å ta kontakt! Hvis du vil bestille en time kan du gjøre det på min online time booking.